Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη...


 Όλα γύρω μου είναι στολισμένα σε σημείο που σε λίγο θα τα βλέπω κόκκινα-κίτρινα-μπλε! Μπάλα στο δέντρο φέτος δεν έβαλα και νομίζω πως αυτό μου φταίει. Γιατί ειλικρινά κάτι μου φταίει και μου λείπει πολύ. Το σπίτι δεν μυρίζει γλυκά, θα πάρουμε τελευταία στιγμή από το ζαχαροπλαστείο μου είπαν. Κάπως έτσι άλλη μια-κατά τα άλλα-γιορτινή ατμόσφαιρα ήρθε να μ'αγκαλιάσει τρυφερά και να με ταξιδέψει στη γαλήνη που υποχρεούμαι να νιώθω αυτές τις μέρες! Αναρωτιέμαι θα με επισκεφτούν ποτέ τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων ή δεν είμαι αρκετά γκρινιάρα ακόμα;;;
   Ίσως να μην φταίω εγώ όμως, είναι μέρες γιορτινές αλλά δεν βλέπω αγάπη γύρω μου, δεν βλέπω ούτε λίγα ψιχουλάκια αγάπης παρά μόνο μουτρωμένους ανθρώπους σαν εμένα να μην λένε καν ''χρόνια πολλά''! Άδικο έχουν; Πολλοί είναι φέτος αυτοί που δεν θα γιορτάσουν, όχι γιατί δεν πιστεύουν ή σνομπάρουν την παράδοση, απλά τα καθημερινά προβλήματα σε συνδυασμό με τους απλήρωτους λογαριασμούς δεν θα τους αφήσουν κανένα περιθώριο εορτασμών!
   Όταν ήμασταν παιδιά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σήμαιναν διακοπές, κάλαντα(=λεφτά), παιχνίδια, γλυκά και το σημαντικότερο όλων Άγιος-Βασίλης! Τι δεν τον Θυμάστε; Είναι αυτός ο στρουμπουλός στα κόκκινα κυριούλης με ροζ μυτούλα, που του αφήναμε κρασάκι και κουραμπιέ για να μας αφήσει σε αντάλλαγμα δωράκι... Τον θυμηθήκατε; Ναι αυτός ήταν η μόνη μας λαχτάρα, γιατί μας έφερνε δώρα κι αυτά με την σειρά τους έφερναν χαμόγελα κι έτσι αυτές τις μέρες γεμάτες χαμόγελα ήμασταν όλοι μαζί, γιαγιάδες, παππούδες, θείοι όλη η οικογένεια για να γιορτάσουμε!
   Τα χρόνια όμως πέρασαν, κύλισαν ορμητικά και μας έφεραν στο2011 που θα μας αποχαιρετήσει κι αυτό! Αλλά δυστυχώς κατά έναν περίεργο τρόπο ήταν κάθε πέρσι και καλύτερα. Πλέον όντας ενήλικας η στυγερή λογική δεν σ΄αφήνει κανένα κενό για μια δόση μαγείας ! Τα Χριστούγεννα καταλήγουν απλά να είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες, με μόνη διαφορά τη ψημένη γαλοπούλα στο τραπέζι!
   Φίλτατε αναγνώστη όμως θα σε σοκάρω! Άγιος Βασίλης υπάρχει και φυσικά δεν το λέω μόνο εγώ! Το ξέρεις και βαθιά μέσα σου τον περιμένεις ακόμα, δεν του γράφεις γράμματα γιατί ντρέπεσαι αλλά αυτές τις ιερές μέρες κάθε βράδυ προσεύχεσαι σ' αυτόν! Ίσως να έχεις απογοητευτεί απ' όλους τους άλλους αλλά ο Άγιος Βασίλης εκπνέει άλλη δύναμη, σου δίνει σιγουριά, σε κάνει πάλι παιδί μπροστά στην αθλιότητα, την κατάντια που σε έχει ρίξει η ζωή! Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι σαν τους άλλους, είναι μόνο δικός σου!
   Αυτός ο Άγιος είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή κι εκεί που ξύνεις τον πάτο του βαρελιού σου πάντα Αυτός αναδύει στον αφρό ένα καινούριο βαρέλι! Όχι δεν είναι λεφτά, δεν είναι υλικά αγαθά είναι πως να το πω... είναι μια ευχή για όλους μας! Είναι μια γλυκιά ευχή που κανείς άλλος, εκτός από αυτόν δεν θα μπορέσει να την πραγματοποιήσει! Είναι μια ζωγραφιά από το παιδί σου, ένα τριαντάφυλλο από το σύντροφό σου, μια κάρτα γεμάτη ευχές από μακριά, τόσο που νόμιζες πως σ' έχουν ξεχάσει! Είναι μια ανάμνηση που σου λέει ''προχώρα'', είναι μια μάζα χαμόγελα συγκεντρωμένα στο εορταστικό τραπέζι με τα ποτήρια ψηλά να φωνάζει ''Στην υγειά μας''!
   Είναι τόσα πολλά και ταυτόχρονα τόσο άυλα κι απαλά σαν την χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη πάνω στις χιονισμένες σκεπές, δεν την βλέπεις ποτέ μα ξέρεις πως είναι εκεί. Ο Άγιος Βασίλης ζει κι είναι φορές που καλείσαι εσύ να παίξεις αυτό το ρόλο. Να ενσαρκωθείς σ' αυτόν και να βοηθήσεις έναν ζητιάνο ή τον γείτονα που έχασε την δουλεία του ή την φίλη που έμεινε μόνη...
   Κάποιος, κάποτε μας είπε πως δεν υπάρχει, το παίξαμε αδιάφοροι-λες και το ξέραμε από πάντα-μέσα μας όμως θυμώσαμε πολύ! Κλάψαμε, καταραστήκαμε το ψέμα που μας πουλούσαν τόσο καιρό! Έτσι για αντίποινα σταματήσαμε να είμαστε ''καλά παιδιά'', γιατί γι΄αυτόν αυτό μείναμε, παιδιά! Πεισματικά περιμέναμε μια απόδειξη, ένα θαύμα να μας κλείσει το μάτι και να μας πάρει αγκαλιά! Μέσα μας ποτέ δεν πιστέψαμε το αντίθετο, πως θα μπορούσαμε άλλωστε, αφού τον είχαμε ακούσει και μας είχε πραγματοποιήσει επιθυμίες που δεν σήμαιναν δώρα αλλά χαρά, υγεία, αγάπη και συγχώρεση!
   Ο Άγιος Βασίλης θέλει να δώσεις για να σου δώσει! Βγάλε το παιδί που κρύβεις μέσα σου, σταμάτα να το μαλώνεις που γράφει ακόμα γράμματα στο μουσάτο κύριο! Μην φοβάσαι να κάνεις τα πράγματα όσο πιο όμορφα μπορείς για σένα και γι' αυτούς που αγαπάς, γίνε εσύ ο μεταδότης του μικρού θαύματος στις καρδιές των άλλων! Και μην ξεχάσεις, όταν η ώρα θα χτυπάει 12 και την νέα χρονιά θα την σέρνει ο Άγιος Βασίλης στο κάρο του, εσύ πρέπει να κάνεις μια ευχή... σίγουρα θα πραγματοποιηθεί!!!


Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτο στο περιοδικό που εργάζομαι Sic and the City, από μένα φυσικά! 

Χρόνια πολλάααα <3



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου